header foto header foto header foto header foto
 
Arbitragecommissie Sep
29

Gezocht: scheidsrechter-begeleiders!

Hisalis draagt elk seizoen zorg voor de opleiding van een groep nieuwe scheidsrechters. Naast de theoretische kant begeleiden wij deze nieuwe scheidsrechters ook actief tijdens hun eerste wedstrijden. De arbitragecommissie is op zoek naar vrijwilligers die de nieuwe scheidsrechters willen coachen tijdens hun spannende eerste ervaringen als arbiter.

Je gaat als ‘fluit-coach’ per seizoen circa drie tot vier wedstrijden begeleiden. Je kunt als begeleider zelf inplannen op welke datum en op welk moment je wilt begeleiden (zaterdagochtend of zaterdagmiddag, net als bij het zelf inplannen van de bardiensten). 

Houd je net als ons van goede arbitrage en heb je interesse om te helpen met de begeleiding van nieuwe scheidsrechters? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. We zorgen uiteraard voor een korte training zodat je als begeleider optimaal effectief zal zijn (zie ook hieronder).


Wat gaat het begeleiden ongeveer inhouden? 

Hisalis heeft het begeleiden van scheidsrechter vorm gegeven naar het beproefde en zeer succesvolle begeleidingsprotocol van MHC de Reigers (zie ook dit artikel).

Nieuwe scheidsrechters worden altijd ingedeeld op wedstrijden van het eenvoudigste niveau. Jij ontvangt de nieuwelingen circa een half uur voorafgaand de wedstrijd. Je stelt ze op hun gemak en je neemt alles nog even rustig met ze door, zodat de spanning wat zal afnemen. 

Uiteraard bespreek je in het voorgesprek zaken als hun houding, de wijze van gebaren en je gaat in op eventuele vragen die er vast nog zijn. Daarna gaan jullie naar buiten. Je geeft uitleg aan de coaches zodat ook zij op de hoogte zijn van de begeleiding. 

Daarna gaan de nieuwe scheidsrechters de wedstrijd fluiten. Tijdens de wedstrijd sta je via een headset in contact met de scheidsen - vooral om ze qua positionering te coachen. In de rust neem je een aantal opvallende situaties met ze door en geeft waar nodig aanvullende tips.

Na afloop bespreek je het wedstrijdverloop en denk je samen na over de volgende stappen. Nog een keer onder begeleiding fluiten of volgende keer al zelfstandig? Uiteraard vul je ook het DWF samen in. 

Sponsoren

App Android App IOS

Agenda

Nog geen agenda punten.